Aprendizaje Basado en Problemas

viernes, junio 29, 2012

Aliments probiòtics


1. ALIMENTS PROBIÒTICS

Aquest problema es crea per a ser resolt a l ‘escola d ‘estiu de la Fundació Trams. El temps estimat per la seva resolució és, aproximadament, d’unes 5 hores. Es dissenya amb la intenció de mostrar com un problema pot ser resolt amb la metodologia PBL ABP a diferents nivells i des de diferents vessants i perspectives, obra la porta a moltíssimes possibilitats.
(Autoria: Delia Gámez


La Mercè és professora de ciències socials i  fan absoluta de facebook. Ho utilitza per a mantenir el contacte amb els seus amics i familiars, però també per a estar informada.Per això segueix certes pàgines de notícies com ara l’Agència Catalana Alternativa de notícies Sirius.cat . És a la seva pàgina de facebook on descobreix una notícia a la que no pot donar crèdit.


La foto va acompanyada del següent text:DANONE ha estat obligat a retirar la publicitat enganyosa als 15 anys de bombo i danys a la salut causats pels seus probiòtics miraculosos que són greix per porcs i pollastres de les explotacions ramaderes i causants d'obesitat infantil. La "pedra en el pot de iogurt" la va posar en marxa Didier Raoult, un investigador francès a la prestigiosa revista científica "Nature" al setembre de 2009. El lema que durant anys ha acompanyat el producte de Danone "Ajuda les teves defenses" ja no estarà en la publicitat del preparat lacti. Els aliments declarats com Saludables, hauran de tenir a partir d'ara, una base científica demostrada i comprovada per l'EFSA.”


La Mercè vol investigar sobre el tema perquè tot i que ella no és una gran consumidora d’aquests productes, fa temps que observa que els seus alumnes sí que ho són. Al principi pensava que les seves famílies es preocupaven molt per la salut dels seus fills promovent el consum d’aquest tipus de productes , però fa temps que detecta que hi ha certes incoherències en els hàbits d’alimentació dels seus alumnes.
Decideix demanar ajut a la professora de biologia per a esbrinar què hi ha de veritat a la notícia i fer una campanya d’informació i conscienciació sobre el consum d’aquests tipus d’aliments entre pares, mares i fills per aclarir :

Què són exactament els aliments suposadament declarats saludables ?

Com ajuden a les nostres defenses?

Com s’utilitzen aquests probiòtics a les explotacions ramaderes ?

Quina relació hi ha amb l’obesitat infantil?


RECURSOS

NATURE REVIEWS MICROBIOLOGY: Probiotics and Obesity, a link?

http://www.nature.com/nrmicro/journal/v7/n9/abs/nrmicro2209.html

COORDINADORA D’USUARIS DE LA SANITAT : Aliments prebiòtics i probiòtics: realment necessaris?

http://www.cus-usuaris.org/ais/temadelmes/tema02.html

COL·LEGI DE FARMACÈUTICS DE BARCELONA : Aliments funcionals

http://www.farmaceuticonline.com/ca/familia/453-alimentos-funcionales?start=1

AGÈNCIA CATALANA ALTERNATIVA DE NOTÍCIES : Activia i Actimel: Els probiòtics són greix per a porcs

http://noticies.sirius.cat/2010/10/activia-i-actimel-els-probiotics-son.html

PRESENTACIÓ DE  LA RESOLUCIÓ:

Heu de preparar una presentació per a informar sobre aquests productes a les famílies de l’escola en una reunió  amb L’AMPA .


1 comentario:

Eva Royo dijo...

Els biòlegs de Danone guanyen vora els 3.000€ però quan comencen a queixar-se del que hi ha són acomiadats sense problemes i ràpidament reemplaçats per altres sense tants miraments. Jo en conec amb depressió i denúncia a Danone per assatjament laboral.